Järnkoll är en satsning från Jernkontoret med syfte att inspirera unga människor att vara med och forma en bättre framtid – med stålindustrin som arbetsgivare. Genom att synliggöra stålindustrin, företagen, dess medarbetare och relevanta utbildningar bygger Järnkoll kunskap och relationer mellan människor.

Stålindustrin erbjuder många saker som attraherar unga människor: Innovation, hållbar utveckling, spetsteknologi, global närvaro och goda karriärmöjligheter. I allmänhet har människor låg kännedom om stålindustrin och om hur materialet stål bidrar till att skapa ett hållbart samhälle. Järnkoll arbetar för att öka kunskapen om detta. Järnkoll skapar också nätverk och kontaktytor mellan gymnasieelever och inspirerande och etablerade medarbetare i stålindustrin.

Du är varmt välkommen att kontakta Lars Ragnarsson eller Amanda Källén om du vill veta mer om Järnkoll!

 
 

Amanda Källén

Processledare

telefon: 08 679 17 67

e-post: amanda.kallen@jernkontoret.se

 

lars ragnarsson

Processledare

telefon: 08 679 17 00

e-post: lars.ragnarsson@jernkontoret.se

 

Ladda gärna ner Järnkolls broschyr

Följ oss även på Facebook och Instagram för att ta del av allt intressant vi publicerar.

 
 

Till dig som är lärare eller rektor

Järnkoll kan ge dina elever en unik kontakt med näringslivet där lärande om material kombineras med att eleverna får en inblick i arbetslivet och vilka möjligheter som finns. Järnkoll ordnar möten på din skola med intressanta personer med koppling till stålindustrin och ser till att eleverna får besöka företag inom stålindustrin.

Järnkoll kan bidra med nya infallsvinklar på lärande och hitta intressanta utmaningar kopplat till matematik, kemi och fysik.

Arbetet sker i nära samarbete med gymnasieelever på naturvetenskaps- och teknikprogrammen som i ett antal aktiviteter får ta del av de fantastiska möjligheter som stålindustrin har att erbjuda. Aktiviteterna syftar till att öka elevernas tekniska intresse samt motivera dem till vidare studier.

SAGT AV LÄRARE OCH REKTORER OM JÄRNKOLL

“Projektet Järnkoll har hjälpt oss att tillsammans med SSAB ge våra ungdomar på naturvetenskapsprogrammet fördjupade kunskaper i hur man tillämpar fysik, kemi och matematik i en praktisk miljö.”
— — PER SKOGQVIST, BITRÄDANDE REKTOR, NYKÖPINGS ENSKILDA GYMNASIUM

Järnkoll samarbetar idag med ett tjugotal gymnasieskolor runtom i hela landet

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Vi tillvaratar stålindustrins intressen genom att verka för bästa möjliga förutsättningar för verksamheten i Sverige.

Stålindustrins betydelse för vår välfärd kan inte nog betonas. Stålindustrins produkter är helt nödvändiga för utvecklingen av det hållbara samhället. Konkurrenskraftiga stålföretag genererar sysselsättning, exportintäkter, skatteintäkter och innovationer.

Jernkontoret driver satsningen Järnkoll.

 

Stålindustrin

Svenska stålföretag är specialiserade inom olika områden och tillverkar högt förädlade produkter som huvudsakligen exporteras. Engagerade och kompetenta medarbetare är grunden till stålindustrins framgångar. 

Jernkontoret verkar för att stärka stålindustrins konkurrenskraft så att det svenska stålet kan fortsätta bidra till en ökad välfärd.

Läs mer här


Vision 2050

Stålindustrins gemensamma vision "Stål formar en bättre framtid" tar sikte på 2050 och bygger på tre åtaganden: vi leder teknikutvecklingen, vi föder kreativa individer och vi skapar miljönytta.

Här kan du läsa mer om visionen och om hur stålindustrin arbetar med att förverkliga den, om hur svenskt stål skapar miljönytta och om hur industrin på flera sätt bidrar till en hållbar samhällsutveckling. 

Läs mer här  


Forskning och utbildning

Det världsberömda svenska stålet har nått sitt rykte tack vare stora och långsiktiga satsningar på forskning och utbildning.

Jernkontoret leder stål- och metallindustrins gemensamma satsningar för att nå förnyelse, ökad konkurrenskraft och hållbar tillväxt.

Läs mer här


Energi och miljö

Tillverkningen av järn och stål är resurs- och energikrävande. Svensk stålindustri har kommit långt när det gäller att effektivt utnyttja råvaror och energi och samtidigt minimera miljöpåverkan, i vatten, mark och luft.

Jernkontoret arbetar tillsammans med företagen med energi-, miljö- och klimatfrågor inom alla områden som rör stålets kretslopp från tillverkning till återvinning. 

Läs mer här


Vi tycker

Här kan du ta del av våra åsikter och de politiska reformförslag som stålindustrin driver. 

Läs mer här

 

Delägare i Jernkontoret

Jernkontoret ägs sedan 1747 av svenska järn- och stålföretag. De nuvarande ägarna är:

 

Intressenter i Jernkontoret

Det finns även intressenter i Jernkontoret. Det är företag som inte är delägare men som ändå helt eller delvis vill utnyttja Jernkontorets serviceverksamhet.

 

Svenska stålföretag är specialiserade inom olika områden och tillverkar högt förädlade produkter som huvudsakligen exporteras. Engagerade och kompetenta medarbetare är grunden till stålindustrins framgångar. 

Jernkontoret verkar för att stärka stålindustrins konkurrenskraft så att det svenska stålet kan fortsätta bidra till en ökad välfärd. 

Vill du veta mer? Läs gärna Stålåret 2023 - en kort översikt.

Stålindustrins betydelse

Stålindustrins betydelse för vår välfärd kan inte nog betonas. Stålindustrins produkter är helt nödvändiga för utvecklingen av det hållbara samhället. Konkurrenskraftiga stålföretag genererar sysselsättning, exportintäkter, skatteintäkter och innovationer.

Stålindustrin genererar välfärd

Idag sysselsätter stålindustrin omkring 44 600 personer i Sverige (2023), dels i stålföretagen och dels indirekt olika leverantörsföretag. 

Stålindustrin genererar stora export- och skatteintäkter. Exportintäkterna bidrar till Sveriges BNP och skatteintäkter kan på olika sätt finansiera satsningar på välfärd. Stålindustrins tillsammans med övrig svensk exportindustris betydelse för vår välfärd kan inte nog betonas.

Filmen nedan ger exempel på stålindustrins bidrag till samhällsutvecklingen, miljömässiga fördelar med stål och den omfattande användningen av stål i vårt dagliga liv.

Järn- och stålföretagen i Sverige är världsledande inom sina respektive produktområden

Stålindustrin konkurrerar på den globala marknaden varje dag. Där är svenska stålföretag världsledande inom flera olika marknadsnischer med sina avancerade stål. Men konkurrensen är hård. 

Svensk järn- och stålindustri har – liksom i resten av världen – sedan mitten av 1900-talet genomgått stora omstruktureringar och produktfloran har reducerats.

Företagen är idag specialiserade inom olika områden där de tillverkar högt förädlade stålsorter och produkter, som huvudsakligen säljs på exportmarknaden. Detta har medfört att företagen i stort sett inte längre konkurrerar med varandra nationellt.

Världsledande stålproducenter

Rostfritt stål: 
Alleima (tidigare Sandvik Materials Technology) – störst på sömlösa rör 
Outokumpu Stainless – ledande på rostfri plåt och höglegerade specialstål 
Fagersta Stainless – bland de ledande specialisterna på valstråd i Europa
Carpenter Powder Products – störst på pulverstål 

Verktygsstål
Uddeholm – störst

Snabbstål:
Erasteel Kloster – störst 

Kullagerstål:
Ovako – störst

Handelsstål:
SSAB – ledande på extra höghållfasta stål och störst på slitstål 

Järnlegeringar för motståndsvärmning:
Kanthal – störst 

Järnpulver:
Höganäs – störst

Ventilfjädertråd:
Suzuki Garphyttan – störst