Kunskapen om material är ett av framtidens absolut viktigaste utvecklingsområden och en förutsättning för att vi ska kunna utveckla tekniken som behövs för att lösa morgondagens utmaningar till exempel miljö- och klimatfrågor. Efterfrågan på ingenjörer med material- och processtekniska kunskaper är stor, både i Sverige och utomlands.

Ingenjörsutbildningar inom materialteknik handlar om att kunna välja rätt material, utveckla och tillverka nya material för speciella tillämpningar. Oavsett om du vill arbeta med materialegenskaper inom exempelvis bil-, elektronik- eller verkstadsindustrin, eller om du brinner för miljöfrågor och hållbar utveckling, så är arbetsplatserna många.

Svensk stålindustri är en av dem som drar i dessa ingenjörer. För att stålindustrin ska kunna fortsätta att forma en bättre framtid, genom ännu smartare stål och mer resurseffektiva processer, krävs kreativa människor som vågar tänka och skapa nytt.  Jernkontoret stöder vissa utbildningar för att de utexaminerade ingenjörerna i stor utsträckning är framtidens medarbetare inom stålindustrin.

Olika Ingenjörer

Civilingenjör

Civilingenjörsutbildningen omfattar 300 högskolepoäng, vilket motsvarar 5 års heltidsstudier. Utbildningen är teoretisk och ger dig en bred kunskap inom det ämnesområde som du valt. Efter utbildningen förväntas du som civilingenjör kunna delta både i forsknings- och utvecklingsarbete. Det är vanligt att civilingenjörer jobbar med att ta fram morgondagens teknik.

Högskoleingenjör

Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng, vilket motsvarar 3 års heltidsstudier. Utbildningen ger dig på samma sätt som civilingenjörsutbildningen en bred kunskap inom det ämnesområde som du valt. Jämfört med en civilingenjörsutbildning är högskoleingenjörsutbildningen mer praktisk, det är vanligt att högskoleingenjörer arbetar med den teknik som redan finns och utvecklar den.

Ingenjör från yrkeshögskoleutbildning

Det finns inga bestämmelser för vad som krävs för att en yrkeshögskoleutbildning ska få kallas ingenjörsutbildning, varje utbildningsanordnare bestämmer själv över titeln på den examen som utbildningen ger. Det är dock vanligt att de tekniska utbildningarna som ger en kvalificerad yrkesexamen benämns som ingenjörsutbildningar. En kvalificerad yrkeshögskoleexamen kan du få på utbildningar som omfattar minst 400 YH-poäng, vilket motsvarar 2 års heltidsstudier.  

Utbildningarna innehåller minst 25% Lärande i arbete (LIA). Ofta blir utexaminerade från dessa utbildningar specialister inom det aktuella ämnet. 

Gymnasieingenjör

En gymnasieingenjör har gått ett extra år på gymnasiet, det så kallade “fjärde teknikåret”. För att få gå det fjärde teknikåret krävs att du har en gymnasieexamen från teknikprogrammet. Det finns 4 olika inriktningar att välja mellan: 

  • Design och produktutveckling 

  • Informationsteknik 

  • Produktionsteknik 

  • Samhällsbyggande 

Utbildningen innehåller minst 10 veckors arbetsplatsförlagd utbildning, vilket motsvarar 25% av utbildningen. Under denna period får du möjlighet att förbättra dina yrkeskunskaper och stärka din yrkesidentitet. Efter utbildningen är du väl förberedd antingen för att komma ut i arbetslivet eller studera vidare på exempelvis en civilingenjörs- eller högskoleingenjörsutbildning.