Här kan du ladda ner Järnkolls broschyr

Här på järnkoll.com hittar du information om spännande utbildningar inom material- och processteknik. Läs mer

 

Till dig som är elev

Läser du ett naturvetenskaps- eller teknikprogram på gymnasiet? Järnkoll ser till så att du får kontakt med intressanta personer inom stålindustrin samt möjligheter att besöka stålföretag. I möten med personer från företagen får du inblick i branschen och kunskap om hur det är att arbeta i den.

Du får lära dig om olika sorters material och hur man med ett genomtänkt materialval kan förbättra olika produkter, funktions- och hållbarhetsmässigt.

Är du extra intresserad så strävar Järnkoll efter att kunna ge dig fler möjligheter till företagskontakt och mer kunskap om material och dess användningsområden.

Följ gärna Järnkoll på Instagram och Facebook. Där får du både information om vad Järnkoll gör och inspirationstips som har med stålinnovation och utveckling att göra.

Sagt av elever om Järnkoll

Det har definitivt öppnat ögonen för mig.
— Elev, Nyköpings Enskilda Gymnasium
Intressant att se hur det går till i verkligheten.
— Elev, Nyköpings Enskilda Gymnasium

Till dig som redan arbetar i stålindustrin

Som representant för branschen kan du bidra med en unik kunskap och få en nära kontakt med potentiella, framtida medarbetare. Dessutom en chans att lära mer om deras värderingar och intressen.

Detta är en möjlighet för dig och ditt företag att visa upp innovationerna och medarbetarna, berätta om karriärvägar och möjligheter och vad som skiljer ut just ditt företag från mängden!

Sagt av representanter för stålindustrin om Järnkoll

Projektet Järnkoll ger oss som arbetsgivare en värdefull möjlighet att komma i kontakt med eleverna på de teoretiska programmen.
— Göran Bergman, HR Development, SSAB Special Steels

Järnkoll samarbetar idag med ett tjugotal gymnasieskolor runtom i hela landet

grönt block.png

Järnkoll-elever på praktik hos Ovako i Hällefors

Internationella Kunskapsgymnasiet i Stockholm och Järnkoll inledde ett samarbete hösten 2018. Genom Järnkoll fick skolan kontakt med Ovako som kunde erbjuda praktikplatser för skolans elever under våren 2020.

Gustav Bjersander går fjärde teknikåret på Internationella Kunskapsgymnasiet för att bli gymnasieingenjörer inom samhällsbyggande och miljö och har under våren haft praktik hos Ovako i Hällefors. Praktiken har varit bland det sista de gör innan de blir klara med studierna till sommaren.

Inför praktiken besökte Gustav verksamheten hos Ovako tillsammans med sin lärare.

Vad visste ni om praktikplatsen innan ni började?

Gustav - Innan vår lärare introducerade oss för Ovako visste jag ingenting. Jag hann lära mig lite innan praktiken satte igång, men det var väldigt lite som jag visste när jag kom dit.

Vad var era förväntningar på praktiken?

Gustav – Jag hade inte några förväntningar, jag var öppen och redo för det mesta.

Vad har varit mest spännande med praktiken?

Gustav - Att få se hur industrin fungerar!

Att gå ett fjärde teknikår och därmed  genomföra praktik ger gymnasieeleverna möjlighet att få känna på hur det känns att vara på just den arbetsplatsen eller få jobba med just den arbetsuppgiften. Det är ett utmärkt sätt att känna av vad man vill göra i framtiden. Dessutom är det möjligt att komma in på arbetsmarknaden ännu snabbare med relevant erfarenhet och egna kontakter i företagen.

Vilka lärdomar tar ni med er härifrån?

Gustav – Jag har lärt mig mycket om brandskyddsdokumentation och varför det är viktigt. Jag har även lärt mig mera effektiva sätt att arbeta med autodesks program och tjänster. 

Vad är det bästa med stålindustrin?

Gustav - Det bästa med stålindustrin är vetskapen om att ens arbete är mycket viktigt för hela Sveriges tillväxt, både ekonomiskt och socialt. 

Skulle du eller någon du känner vara intresserad av att praktisera? Hör av dig till Järnkoll som gärna hjälper till att hitta praktikplatser inom industrin.

Har ni som företag möjlighet att ta emot praktikanter? Hör då av er till Järnkoll som hjälper till att förmedla kontakt mellan skolor och företag.