Monika Rolinska

Vad, var och när har du pluggat?
- Mellan 2016-2021 studerade jag inom Materialdesign på KTH. De första tre åren läser man en gemensam kandidat där man läser allmänna ingenjörskurser och en del materialkurser på grundnivå, och de sista två åren läser man en master. Jag valde mastern Teknisk Materialvetenskap, där fokus ligger på metalliska material.

Vad gör du idag?
- Sedan april 2021 doktorerar jag inom den svenska neutronforskarskolan SwedNess på Institutionen för Materialvetenskap på KTH.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
- Tänk på vad du vill göra, och lyssna inte för mycket på vad andra säger- det är ju DU som ska ta dig igenom utbildningen. En annan sak som jag tycker är viktig att komma ihåg är att det är helt okej att testa och om man ångrar sig så går det att byta utbildning.

Berätta om din väg till din utbildning.
-
Jag läste Natur på engelska på gymnasiet och fick sedan praktik genom Tekniksprånget (@teknikspranget) på Region Örebro län. Där blev jag ganska säker på att jag ville jobba vidare med praktiska saker, så som ingenjörer gör. Jag jobbade sedan ett halvår som labbassistent på Örebro Universitet och kände ganska tydligt att jag ville plugga något lite mer tvärvetenskapligt än Kemiteknik, och då hittade jag Materialdesignprogrammet på KTH! Jag tänkte att jag lika gärna kan testa det, och det passade mig väldigt bra så att jag stannade kvar.

Berätta om din väg från utbildningen till dit du är idag.
-
Jag skulle åka på utbyte i Singapore och min utbytestermin blev flyttad, så att jag tvingades att söka examensarbete en termin tidigare än tänkt. Jag hade läst lite extrakurser och kunde skriva exjobb en termin tidigare, och hamnade då på Swerim (ett forskningsinstitut som ägs till 80% av industrin). Där blev jag mer och mer intresserad av materialkaraktärisering, och blev peppad av min arbetsgrupp till att söka doktorandtjänster. Mitt utbyte blev inställt på grund av Corona, och jag kunde bli klar lite tidigare och börja min tjänst på KTH  i april!

 
 

Emil Stålnacke

Vad, var och när har du pluggat?
-
Civilingenjörsprogrammet Materialdesign med en master inom Teknisk Materialvetenskap, KTH, 2012-2017.

Vad gör du idag?
- Jag är forskare och projektledare sedan snart sju år tillbaka på metallforskningsinstitutet Swerim, i Kista, Stockholm. Det innebär att jag skapar forskningsidéer, organiserar träffar/workshops med företagen som vi jobbar med och designar experiment vars resultat jag och mitt team sedan analyserar. Mitt specialområde är värmebehandling av olika ståldetaljer, exempelvis motorkomponenter och verktyg. Alltså hur man med värme och kemi kan ge stålet bättre mekaniska egenskaper så att detaljen håller längre. I korthet hjälper resultaten industrin att göra sina produkter bättre och sina processer mer miljövänliga.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
-
Välj med både hjärta och hjärna. Självklart, välj något som du vill läsa. Men tänk även på vad som händer efteråt - vilka jobb får folk efter utbildningen, finns det hög efterfrågan på de jobben osv? Här kan jag verkligen tipsa om läsa online (t.ex. www.saco.se/studieval/var-finns-jobben-i-framtiden/).

Vad var det bästa med utbildningen?
-
Något som jag ofta tänker på är hur mycket av utbildningens innehåll som gör sig påmind i mitt arbetsliv. Det känns väldigt bra att det man läst faktiskt är relevant. Sedan måste jag slå ett slag för studentlivet vid sidan av utbildningen - det har varit jätteviktigt för min personliga utveckling. Det var också det väldigt kul och en bra omväxling från allt pluggande. Till exempel kunde jag fortsätta mitt teaterintresse genom studentspexet.

Berätta om din väg från utbildningen till dit du är idag
-
Under KTH-tiden så valde jag att fördjupa mig ytterligare inom metaller, istället för nanoteknik som jag tänkte i början. Senare gjorde jag mitt examensarbete på Swerim i Stockholm. Det var så roligt att jag direkt sökte en 1-årig traineetjänst på institutet, som jag sedan fick. Traineetjänsten gick ut på att jag skulle växla mellan olika avdelningar och grupper – också väldigt roligt. På den banan kom jag i kontakt med min nuvarande grupp på värmebehandling, där jag sedan fick erbjudande om tillsvidareanställning.

Vad har utbildningen gett dig för karriärmöjligheter?
- Man kan välja väldigt brett. Startpaketet från utbildningen gjorde mig trygg i specialiserade roller inom materialutveckling och produktion, men också mer generella roller som projektledning. Det startpaketet kan man ta till olika ställen: från företag till myndigheter till vidare studier inom akademi. Är man sugen är det även fullt möjligt att bli chef senare, många högt uppsatta chefer inom material- och tillverksindustrin har studerat samma utbildning som jag. Mycket är upp till dig.

 

 
 

 

Linnéa Johansson

Vad och var pluggar du?
-
Jag pluggar till civilingenjör och går inriktningen materialdesign på KTH.

Varför valde du att plugga just detta?
-
Det har inte alltid varit ett självklart val för mig att plugga vidare, jag är uppvuxen på landsbygden och efter gymnasiet var det mer lockande att jobba. Efter ett par år av jobb och efter en flytt till Stockholm kom jag i kontakt med ingenjörsyrket och insåg att det var något för mig. Just inriktningen materialdesign fick jag upp ögonen för under mitt basår och jag lockades av det tvärvetenskapliga samt att material verkligen behövs överallt.

Vad var ditt favoritämne på gymnasiet?
-
Jag gick på samhällsprogrammet och då gillade jag psykologi mycket. Men sedan på basåret så var fysik favoriten.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
-
Kika in på kurslistorna och läs om innehållet i kurserna på respektive utbildning du är intresserad av. Samt våga fråga och ta kontakt med nuvarande studenter! Men mest av allt skulle jag råda till att lyssna på magkänslan över vad du tycker är roligt och hitta en utbildning som innehåller mycket av detta.

Vad vill du jobba med när du är klar?
-
Det står mellan att söka mig till en forskningsavdelning inom industrin eller doktorera. Just nu känns forskning på material med hjälp utav kvantmekanik väldigt spännande!