Simon Klaveness

Vad och var pluggar du?
-
Tjenare! Mitt namn är Simon Klaveness och jag pluggar Civilingenjör, Internationell Materialteknik (EEIGM) på Luleå Tekniska Universitet

Varför valde du att plugga just detta?
-
Jag var först osäker på vad jag ville studera till, bara att jag ville studera Civilingenjör på LTU, men efter ett studiebesök på Materialdesignprogrammet på KTH blev det till slut material som blev valet.
Att vara Materialvetare var aldrig ett drömyrke för mig när jag var liten, men det var inte heller ett ämnesområde jag ens visste fanns och ju mer jag lär mig, ju mer intresserad blir jag över hur allt fungerar.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning
-
Till skillnad från t.ex. matten, så läser man i franskan samma sak, bara på en mer avancerad nivå, med varje kurs. Det underlättar därför markant att ha grundkunskaperna från kursen innan när du börjar läsa nästa franskakurs. Så om din plan är att åka till Frankrike, se till att hålla ett gott tempo i franskan och försök prata det så mycket som möjligt, även om det till en början endast kommer vara några enskilda ord.

Vad är det bästa med utbildningen?
-
Just materialutbildningen i Luleå är speciell eftersom det är ett samarbete mellan flera universitet i Europa och att man därför kan spendera upp till 3 av sina 5 år utomlands! De första 2 åren är i Luleå, sen 1½ år i Nancy i Frankrike, följt av att man kan välja var man vill spendera sina sista 1½ år bland massa olika orter runtom i Europa.

- Det ingår en franskakurs redan från start (om man inte redan läst det sedan tidigare), så man är redo för det. Det är inte mycket extra, men det är som sagt bra att vara beredd på det.

- Man behöver dock inte resa utomlands med utbildningen eller ens lära sig franska. Om man hellre vill stanna kvar i Sverige är det mer än tillåtet. Luleå är världsledande inom stålbranschen, så se det inte som att du väljer att inte resa utomlands, utan att en väljer att studera på en av världens mest stålkunniga orter.

Mitt Gymnasiearbete
-
Under ett studiebesök på Scana Steel Björneborg, ett lokalt stålverk, fick vi frågan av Lars Ragnarsson, från Jänrkoll, vad vi ville göra för gymnasiearbete. Jag visste inte, men sade, halvt ironiskt, att något med kärnkraft hade varit roligt. Han svarade att jag skulle mejla honom och det dröjde inte länge innan jag fick kontakt både med en forskare på material inom framtida kärnkraftsbranchen på KTH och huvudansvarige för OFP (oförstörande provning) på Scana Steel Björneborg. Det resulterade i bland de roligaste och mest lärorika stunderna i mitt liv.

 
 

 

Hanna Nilsson Åhman

Vad, var och när har du pluggat?
-
Civilingenjör - Internationell Materialteknik (2013–2018) på Luleå Tekniska Universitet och  Ecole Européenne d'Ingénieurs en Génie des Matériaux i Nancy, Frankrike. Examensarbetet gjorde jag i Eindhoven, Nederländerna.

Vad gör du idag?
-
Jag är forskare/industridoktorand i gruppen för additiv tillverkning och pulvermetallurgi på Swerim i ett samarbete med Uppsala universitet. Detta innebär att jag 80% av min tid jobbar med mitt doktorandprojekt som fokuserar på additiv tillverkning av magnesiumlegeringar för ortopediska implantat. Resterande tid jobbar jag med andra projekt som vi har i gruppen.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
-
Tänk på hur och vad du vill jobba med efter studierna, men fundera även på vad du tycker skulle vara riktigt intressent att lära sig under utbildningen. Kolla även igenom vilka kurser som ingår i utbildningen, och fråga frågor till studenter som pluggar eller har pluggat utbildningarna du är intresserad av för att få den bästa förutsättningen att välja rätt. Till sist, stressa inte med att plugga vidare om du inte känner dig motiverad, utan jobba eller res något år om du har möjlighet.

Vad var det bästa med utbildningen?
-
Det bästa med att läsa materialvetenskap är att man under utbildningen får lära sig lite av allt, dvs både kemi, fysik och mekanik, men också hur de olika områdena hänger ihop och hur de påverkar varandra, att få lära sig hur kemiska och fysiska egenskaper hos ett material påverkar dess egenskaper och avgör dess tillämpning. Jag har även alltid haft ett stort intresse för språk, så att få möjligheten att få kombinera ingenjörsstudier med att plugga franska och spanska var perfekt. Sen så var det också fantastiskt att få plugga i Luleå! Vintern är fantastisk, och det är många som flyttar dit utifrån, så det blir en väldigt trevlig gemenskap.

Berätta om din väg till din utbildning
-
I gymnasiet gick jag en internationell utbildning med konst, historia och svenska som huvudämnen. Jag funderade på att plugga vidare direkt efter gymnasiet, men visste inte riktigt till vad. Dessutom ville jag resa. Så, efter gymnasiet lämnade jag Sverige för att bland annat jobb och bo i Australien ett par år, resa världen runt och sen plugga spanska i Barcelona. Jag fick lära mig så otroligt mycket om både mig själv och min omvärld. Efter att ha varit rotlös några år så kände jag att jag behövde nya utmaningar, så jag började kolla på olika utbildningar och fastande för civilingenjör/arkitekt på Chalmers då jag tyckte kombinationen tekniskt kunnande och konstnärligt tänkande lät spännande. I och med att jag gick en samhällsvetenskaplig utbildning på gymnasiet, så sökte jag tekniskt basår på Uppsala Universitet för att bli behörig, något jag varmt rekommenderar! Under tekniskt basår fick jag upp ögonen för materialvetenskap på Uppsala Universitet, så när det blev dags att söka sig vidare så satte jag mig ner och jämförde de olika utbildningarna inom materialvetenskap, och fann internationell materialvetenskap i Luleå/Nancy, även med möjlighet att flytta till andra europeiska länder inom utbildningen.

Vad har utbildningen gett dig för karriärmöjligheter?
-
Som ingenjör, oavsett längden på utbildningen, så får du en bra grund för hur du kan tillgodose dig ny information och lösa problem. Detta innebär att när du är färdigutbildad, så har du själv stora möjligheter att påverka din karriär genom val av vilka jobb du söker, och det är även fullt möjligt att byta inriktning efter några år.

 

 

Johan Stenman

Vad, var och när har du pluggat?
-
Jag studerade Civilingenjörsprogrammet ”Industriell Miljö- och Processteknik” på LTU, 2012-2017. (Programmet har numera bytt namn till ”Hållbar Process och Kemiteknik”.)

Vad gör du idag?
-
Jag arbetar som Forskningsingenjör på metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå. Vi arbetar med många olika företag inom gruv- och metallbranschen för att hjälpa dem utveckla effektivare och mer hållbara tillverkningsprocesser. Det är ett intressant jobb med en bra blandning av teoretiskt och praktiskt arbete, där jag både får utveckla teorier och sedan testa dem i varierande skala.

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
-
Hitta en utbildning som fokuserar på något du tycker är intressant, det gör det mycket enklare att ta sig igenom hela utbildningen. Och var inte rädd för att pröva ett visst program även om du är osäker på om det är helt rätt! Det finns goda möjligheter att byta till en parallell utbildning om du inser att något annat passar dig bättre, särskilt inom ingenjörsprogrammen.

Vad var det bästa med utbildningen?
-
För mig var det den nära företagskontakten, särskilt under senare delen av utbildningen. Man fick verkligen arbeta med projekt som var relevanta för de företag man eventuellt kunde komma att arbeta hos. Just mitt program hade också ett halvårs praktik under fjärde året, vilket gav både ovärderlig erfarenhet och en välbehövlig paus från de ordinarie studierna.

Berätta om din väg till din utbildning+ Berätta om din väg från utbildningen till dit du är idag
-
Kemi och fysik var alltid mina favoritämnen, så efter gymnasiet kändes en ingenjörsutbildning som en naturlig fortsättning. Jag valde Industriell Miljö- och Processteknik då jag ville fokusera på kemin. Ursprungligen hade jag planerat att välja inriktningen mot kemisk industri, men under utbildningen fann jag att det var kurserna kring metallurgi som fångade mitt intresse och fick mig att välja den inriktningen i stället. Jag gjorde mitt examensarbete hos Swerim i Luleå, och då jag trivdes så fortsatte jag arbeta där efter min examen.

Vad har utbildningen gett dig för karriärmöjligheter?
-
Min utbildning har gett mig en bra grund att stå på, med goda möjligheter till arbete, i synnerhet inom metall- och mineralbaserade industrier vilket det finns gott om här i norra delen av landet.

 

 

Vincent Kollberg Leeiner

Vad och var studerar du?
-
Jag går andra året på HPK (Hållbar Process och Kemiteknik) på Luleå tekniska universitet.

Varför valde du att plugga just detta?
-
Jag har alltid haft intresse för teknik och de krafter, byggstenar med mera som bygger upp den värld vi lever i. Men har haft en viss fallenhet för kemi och intresset har varit extra inför de riktigt små sakerna som atomer som finns överallt. En värld som känns så långt ifrån  från vår egen men en värld som påverkar allt vi gör. 

- Jag visste alltså att jag ville hålla på med något med kemi och att jag ville studera utanför Stockholm. Jag gjorde en lista på kemiteknik program och tänkte vad kan gå fel. Det är därför jag hamnade i Luleå.  Ibland måste man kasta sig ut och våga satsa för det finns så mycket att missa annars. Det blev nämligen rätt bra för mig . Förutom allt man kan lära sig på programmet så är sällskapet det bästa med HPK. Det är en liten klass men kvaliteten är bra. Gemenskapen är bra och har fått många fina minnen för livet av denna gemenskap. En gemenskap som jag tror är unik för just HPK.  Vi har många roliga labbar och det känns mycket professionellt. Mineral teknik labben är mycket imponerande och förmodligen en av de främsta i världen i området. Jag gillar dessutom det stora fokuset på framtiden och hållbarheten. 

Vad skulle du ge för tips/råd till någon som ska välja utbildning?
-
För framtida studenter vill jag påminna om att det är helt annorlunda från gymnasiet. Arbetet är svårt och man ska vara beredd på att man förmodligen kommer att behöva göra om tentor och inlämningar.  Det löser sig och man ska inte låta sig tyngas av underkända uppgifter. 

 

 

Fabian Kroner

Vad och var studerar du?
-
Jag studerar på Luleå tekniska universitet. Min inriktning är civilingenjör hållbar process kemi (HPK).

Varför valde du att plugga just detta?
- Jag har ett intresse för att lära mig hur kemi egentligen är istället för en simplifierad modell. Mitt mål är att hjälpa så många människor jag kan och förbättrad produktion når mer människor än något individuellt arbete kan.

Vad är det bästa med utbildningen? 
- Min linje är väldigt praktisk och laborationer händer nästan varje vecka.

 Vad vill du jobba med när du är klar?
- Om jag fick välja ett framtida jobb inriktning skulle det vara batteriproduktion.

Hur ser din vardag ut som student?
- Det är såklart mycket studier men jag lovar att man hinner med fester och tid för vänner och hobbys.